מהי לקות על הרצף האוטיסטי וכיצד היא מוגדרת ומאובחנת? מהם הגורמים ללקות האוטיסטית וכיצד מסבירים את מקור הקשיים בתקשורת?
האם זו מגיפה? איך זה שמספר הילדים המאובחנים גדל כל כך בעשור האחרון?
מהו הזמן הנכון להתחלת הטיפול כאשר נדלקות נורות אזהרה?
האם אוטיזם הוא בעיה גנטית? מתי נוצרת הלקות? מהי השפעת גורמי הסביבה?
מהן גישות הטיפול המומלצות עבור ילדים עם לקות על הרצף האוטיסטי?
אילו מסגרות חינוכיות פועלות בישראל? מה בין חינוך מיוחד לשילוב יחידני?
איך בוגרים עם אוטיזם מבינים את הקשיים שלהם בתחום החושי והתקשורתי?
בספר ניתנות תשובות לשאלות תאורטיות ויישומיות במטרה להעמיק את הידע של אנשי מקצוע, סטודנטים במקצועות הבריאות והטיפול, הורים, גננות ומורים. הספר מציג בבהירות תאוריות פסיכולוגיות אשר מסבירות מדוע התנהגויות שונות ניצפות בקרב ילדים עם אוטיזם, מהו הבסיס הביולוגי ללקות מורכבת זו, מה ניתן ללמוד ממחקרי הדמיה מוחית וממחקרים גנטיים, וכיצד נוכחות של ילד עם לקות על הרצף משפיעה על תפקוד ההורים והמשפחה. המחברת מדגישה את חשיבות כינון יחסי השותפות בין הורים לבין אנשי מקצוע בתהליך הטיפול. מוצגות שלוש גישות מרכזיות להתערבות מוקדמת: .NDI ,DIR ,ABA מובאות שאלות מנחות להורים לצורך בחירת הגישה להתערבות.
על המחברת
אסתר דרומי היא פרופסור מן המניין אמריטוס באוניברסיטת תל-אביב, בעלת תואר ראשון ושני בהפרעות בתקשורת מאוניברסיטת תל אביב ודוקטורט בהתפתחות שפה מאוניברסיטת קנזס בארצות הברית. הייתה ראש החוג לחינוך מיוחד וליעוץ חינוכי באוניברסיטת תל אביב. ליוותה את הקמת החוגים להפרעות בתקשורת באוניברסיטת חיפה ובמכללת הדסה, וכן השתתפה בבניית תוכנית ללימודי דוקטורט באוניברסיטת דאלאס שבטקסס. קלינאית תקשורת בעלת ניסיון של 44 שנים, מנהלת "אקורד" - קליניקה יועצת ללקויות תקשורת, שפה ודיבור.
ספריה הקודמים פורסמו באנגלית ובעברית. ספרה הראשון עסק בהתפתחות הלקסיקון בשפה העברית, ספרה השני דן בקשר בין שפה וחשיבה, ספר נוסף מוקדש לחקר תקשורת קדם-מילית, וכן פרסמה סדרה של ספרי הדרכה לקלינאי תקשורת. לפרופ' דרומי עשרות רבות של מאמרים מדעיים ופרקים על תקשורת, שפה ודיבור בקרב אוכלוסיות מיוחדות, השתתפה במחקרים בינלאומיים רבים, יזמה וניהלה את פרויקט "קשר" להקניית שפה ודיבור לילדים עם לקויות שמיעה בישראל.
"סוף סוף ספר ישראלי מעודכן בנושא האוטיזם! ידענותה הרבה של פרופ' דרומי בתחום האוטיזם הביאה לפנינו ספר מקצועי שנכתב מנקודת הראות של ימינו וגם נשען על ידע העבר. התרשמתי מאהבתה לילדים שבטיפולה ולמשפחות אותן היא מלווה בכבוד, רגישות והזדהות. ספר חובה להורים, לסטודנטים, לאנשי מקצוע בתחומים השונים ולכל המתעניין בנושא"
ד"ר עדנה מישורי, מכללת לוינסקי לחינוך, הקימה וניהלה את בית ספר "יחדיו", אם לבוגר עם אוטיזם
"פרופ' דרומי, אשת אקדמיה מוכרת בעולם, מתבססת בספרה על מקורות מדעיים מעודכנים ומבוקרים. היא עושה אינטגרציה של נושאים רבים בקשר ללקויות על הרצף האוטיסטי. הספר מומלץ בכל פה למרצים ולסטודנטים באוניברסיטאות ובמכללות, להורים וכן לאנשי מקצוע בתחומי הטיפול השונים"
פרופ' נירית באומינגר-צביאלי, ראש בית הספר לחינוך, אוניברסיטת בר-אילן
"ספרה החדש של פרופ' דרומי, ממובילות המחקר בתחומי השפה והתקשורת בישראל, עשיר במידע עדכני וחשוב בנושא רצף האוטיזם והוא יסייע רבות בתהליך ההכשרה בתחומי נוירולוגית ילדים, התפתחות הילד, פסיכיאטריה ומקצועות פרא-רפואיים. זהו ספר עיוני המומלץ הן עבור הקורא הישראלי שיש לו רקע בתחום והן לכל המעוניין להעמיק את התובנות על מהות רצף האוטיזם"
פרופ' דיצה ענתבי-צחור, מנהלת המרכז לאוטיזם מטעם אלו"ט, המרכז הרפואי אסף הרופא / הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל-אביב